طرح اردوغان چگونه امنیت غذایی در دشت مغان را به خطر می اندازد؟
به گزارش فروش برتر، یک کارشناس مسائل بین الملل در مصاحبه با خبرنگاران به آنالیز پیامدهای سدسازی ترکیه در طرح داپ پرداخت.
به گزارش خبرنگاران احمد کاظمی در مصاحبه با خبرنگاران، در خصوص پیامدهای مخرب سدسازی های ترکیه و تاثیر آن بر رود ارس گفت: این اقدام می تواند به مراتب ده ها برابر از فاجعه زیست محیطی در سیستان و بلوچستان بدتر باشد. ترکیه در قالب طرح داپ تعداد قابل توجهی سد بر روی ارس احداث می نماید. برخی از این سدها مانند سد کاراکورت سال گذشته افتتاح شده و حدود 30 الی 40 درصد از آب ورودی ارس به سمت ایران، ارمنستان و جمهوری آذربایجان را کاهش داده است. سدهای دیگری مانند سویله مز ، مرت و نارین قلعه و قارص در حال احداث هستند.
وی اضافه کرد: در موضوع سدسازی بر روی ارس هر چهار حقابه، یعنی زیست محیطی، حقابه شرب یا شهری، حقابه کشاورزی و بعلاوه حقابه صنعتی آسیب می بینند. احداث سدهایی که متاسفانه تعداد آنها معین نیست و کشور ترکیه در سانسور خبری برای عدم پاسخگویی به افکار و مطالبات عمومی، پروژه را به پیش می برد.
این کارشناس در پاسخ به این سوال که سد سازی های ترکیه چه تبعاتی در آینده نه چندان دور متوجه ایران و منطقه ها آذری نشین ایران خواهد داشت گفت: باید توجه داشته باشیم که اقدام ترکیه علاوه بر کاهش آب رود ارس مسائلی را برای سد خداآفرین نیز پدید خواهد آورد. در ایران مقدار وابستگی به آب های فرامرزی حدود 10درصد است اما در منطقه های مانند دشت مغان به 80درصد می رسد. همانطور که می دانیم دشت مغان حدود 15 درصد در تکمیل زنجیره امنیت غذایی ایران نقش دارد و هنگامی که سد خداآفرین دچار آسیب گردد و آب کاهش پیدا کند موضوع کشت در دشت مغان به شدت لطمه خواهد خورد و به سرمایه گذاری های کلان در آن منطقه خسارت هنگفتی خواهد زد. بحث انتقال آب رودخانه ارس نیز (از تبریز به دریاچه ارومیه) که از سال 92 به صورت جدی آغاز شده با مشکل روبرو خواهد شد. بنابراین مسائل مالی از جمله کاهش امنیت غذایی، بحث مهاجرت از شمال غرب، بیکاری، مسائل زیست محیطی و گردو غبار از جمله مسائل تهدیدآمیز در این زمینه محسوب می شوند.
مشروح این مصاحبه را اینجا بخوانید.
311311
منبع: خبرآنلاین