زمانی برای فراموشی دیوار سفارت!
به گزارش فروش برتر، ایران همسایه عربستان است و ریاض بر داشتن روابط خوب با این کشور تأکید دارد؛ این مهم ترین جمله محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در گفت وگویی تلویزیونی و در پاسخ به چالش های مربوط با ایران در منطقه است. پاسخی با لحنی بسیار متفاوت که خیلی سریع با واکنش مسئولان سیاسی کشور همراه و در یک و دویی منظم، از ایران هم پالس مثبتی فرستاده شد به این امید که اختلافات موجود بین دو کشور به زودی حل وفصل گردد.
به گزارش شرق؛ در واقع اندکی بعد از صحبت های محمد بن سلمان، سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه، در پاسخ به سؤالی درخصوص اظهارات اخیر ولیعهد عربستان درباره مناسبات ایران و عربستان و منطقه گفت: با دیدگاه های سازنده و روش تبادل نظر محور، این دو کشور مهم منطقه و دنیا اسلام می توانند با پشت سر گذاشتن اختلافات، وارد فصل تازه ای از تعامل و همکاری برای نیل به صلح، ثبات و توسعه منطقه ای شوند.
مسئولان سیاسی دو کشور حالا در حالی تبادل نظر های پسِ پرده را پیش می برند که به نظر می رسد بهترین زمان برای فوتبال ایران است تا به رأی سخت گیرانه ای که AFC قریب به پنج سال است علیه باشگاه های ایرانی صادر نموده، سرانجام دهند.
سال 1394 بود که عده ای در تهران از سفارت عربستان بالا رفتند و روابط دیپلماتیک دو کشور را تحت تأثیر قرار دادند. آن موقع، فدراسیون فوتبال عربستان هم به تأسی از مسئولان سیاسی این کشور، سفر فوتبالیست های عربستانی به ایران را ممنوع نمود و بعد با نفوذ زیاد در کنفدراسیون فوتبال آسیا، کاری کردند تا این پرهیز از سفر به ایران، برای ورزشکاران عربستانی تبدیل به یک قانون بدون جریمه گردد.
از آن موقع تا به الان تیم های عربستانی از حضور در ایران به بهانه نبودن امنیت سر باز زده اند و هر بار هم AFC از آن ها حمایت نموده است. در سال های گذشته، تیم های ایرانی که در لیگ قهرمانان آسیا به تیم های عربستانی می خوردند، باید قید ده ها هزار تماشاگر خانگی را می زدند و برای تقابل با رقبای عربستانی، کشوری ثالث را به عنوان میزبان انتخاب می کردند؛ رویه ای که قاعدتا دودش، با توجه به تماشاگران بی شمار، به چشم تیم های ایرانی می رفت.
این رویه، یعنی عدم سفر به کشور مقابل، از سوی ایرانی ها هم در این سال ها رعایت شد و کلا بازی نمایندگان دو کشور به زمین ثالث برده شد تا اینکه سال جاری و در آستانه رقابت های مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا، کنفدراسیون فوتبال آسیا، تیم های ایرانی را مجبور کرد برای برگزاری متمرکز بازی های گروهی به عربستان سفر نمایند. با حضور تیم های فولاد و استقلال در عربستان، طلسم نرفتن ورزشکاران به کشور مقابل شکست و امید زیادی به وجود آمد که بالاخره قانونی که AFC وضع نموده بود، از بین برود.
با سرانجام یافتن مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا معین شد دو تیم ایرانی به رقبای عربستانی خورده اند و باید در یک هشتم نهایی به مصاف هم بروند. تراکتور به النصر خورد و استقلال هم به الهلال. طبق قرعه، برای انجام این تک بازی، النصر میزبان تراکتور شد و استقلال هم میزبان الهلال. از آنجا که تیم های ایرانی به عربستان سفر نموده بودند، این انتظار می رفت تا الهلال برای برگزاری بازی اش به ایران سفر کند و مقابل استقلال قرار بگیرد.
با این حال، زمان زیادی از معین شدن مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا در منطقه غرب نگذشته بود که رسانه های عربستانی خبر دادند کنفدراسیون فوتبال آسیا قانون قبلی را برنداشته است و بازی نمایندگان دو کشور مجددا باید در زمین بی طرف برگزار گردد! امری که اگر درست باشد، یکی دیگر از شکست های ورزشی را برای ایران رقم زده است.
البته در این زمینه هنوز شک و تردید باقی است؛ استقلال آمادگی اش برای میزبانی از الهلال در تهران را به AFC اعلام نموده و رئیس باشگاه النصر هم پایش را در یک کفش نموده که از تراکتور فقط در عربستان پذیرایی می نماید.
در این میان هم روزنامه الشبابیه عربستان در خبری اختصاصی که ادعا شده از منابع آگاهش در AFC به دست آورده، مدعی شده است AFC میخواهد به بحث برگزاری ملاقات های نمایندگان ایران و عربستان در زمین بی طرف سرانجام دهد و به این ترتیب ملاقات استقلال و الهلال در مرحله یک هشتم نهایی لیگ قهرمانان آسیا در ورزشگاه آزادی تهران و همچنین بازی تراکتور و النصر در ورزشگاه مرسول پارک شهر ریاض برگزار خواهد شد. این خبر هم هنوز به صورت رسمی تأیید نشده است و همچنان زمزمه هایی مبنی بر برگزاری ملاقات استقلال با رقیب عربستانی اش خارج از ایران به گوش می رسد.
با این حال در این میان، یکی، دو اتفاق اتفاق افتاده که می توان امیدوار بود ماجرای بالارفتن از دیوار سفارت عربستان در تهران به دست فراموشی سپرده گردد. مهم ترین اتفاق همان صحبت های ولیعهد عربستان است که برخلاف دفعات قبلی، این بار پذیرفته باید با ایران دست دوستی دهد. نکته مهم فوتبالی اش، اما مربوط به تغییر لحن مسئولان ورزش عربستان است.
آنها، این دفعه، برخلاف روز های نخست تنش، زبان تهدید را علیه تیم های باشگاهی شان به کار نمی برند و در سیاستی جالب، توپ را به زمین کنفدراسیون فوتبال آسیا می اندازند. در واقع آن ها گفته اند در این زمینه AFC تصمیم گیری می نماید و اگر مسئولان این نهاد ورزشی به این نتیجه برسند که تیم های عربستانی هم باید به ایران سفر نمایند، مسئله ای در این میان نخواهد بود. حالا دو موضوع مبهم را باید مورد آنالیز قرار داد؛ اول اینکه مسئولان ورزش عربستان به تأسی از سیاست های کلی شان قرار است روابط ورزشی با ایران را از سر بگیرند یا اینکه آن قدر از رأی مسئولان AFC در ندادن میزبانی به ایران مطمئن هستند که ترجیح می دهند بعد از سفر دو تیم ایرانی به عربستان، به چالش های موجود اضافه ننمایند.
تغییر لحن و فرستادن توپ به زمین کنفدراسیون فوتبال آسیا، دو نشانه خوب از سوی مسئولان ورزش عربستان است، ولی اینجا دو مشکل عمده هم وجود دارد؛ یکی خود AFC و دیگری ناتوانی مهدی تاج! نایب رئیس ایرانی AFC تا به الان سابقه نداشته که بتواند کمکی به فوتبال ایران در این مسائل کند و بعید است او را کلا در این بازی مهم که یک روی سیاسی برجسته دارد، راه دهند. از طرفی تصمیمات عجیب و غریب AFC علیه فوتبال ایران هم همچنان بحث برانگیز است و کار در این زمینه حتی به دادگاه عالی ورزش کشیده شده است.
مسئولان این نهاد، میزبانی ایران از انتخابی جام دنیای را که به نظر می رسید حق مسلم شاگردان اسکوچیچ است، گرفته و به بحرین سپردند. دلیلش را هم شیوع گسترده ویروس کرونا و تحریم های اعمال شده علیه ایران قلمداد کردند. حالا اگر قرار باشد آن ها هنوز روی حرفشان پافشاری نمایند، استقلال نباید منتظر پالس چندان مثبتی از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا باشد؛ مگر اینکه مسئولان این نهاد که حرف شنوی زیادی از عربستانی ها دارند هم تغییر رویه دهند.
آیا AFC هم با تغییر لحن بن سلمان قرار است با فوتبال ایران مهربان گردد؟
منبع: فرارو