انجام مطالعات باستان شناسی در مسجد جامع ارومیه
به گزارش فروش برتر، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: انجام مطالعات باستان شناسی در مسجد جامع ارومیه شروع شده است.
به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی، جلیل جباری مدیرکل میراث فرهنگی استان امروز پنجشنبه 4 مرداد 97 با معرفی بنای تاریخی مسجد جامع گفت: این مسجد در میان بازار قدیمی شهر واقع شده و یکی از ارکان اصلی بافت قدیمی شهر است. سبک تزیینات، گچ بری ها، ستون بندی ها و طاق های مسجد عیناً شبیه به سبک معماری سلجوقیان است.
مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در مورد بافت تاریخی این مسجد مطرح نمود: شبستان گنبددار قدیمی هسته اولیه بنا را تشکیل می دهد و حاوی تمام مشخصات معماری دوران اسلامی است . محراب مسجد با گچ بری نفیس در این قسمت در تاریخ 676هـ.ق- در زمان حکومت ایلخانان- به بهترین نحو ساخته شده است.
جباری بیان نمود: این مسجد به همراه سایر اجزاء بافت قدیمی شهر به ویژه بازار و راسته های آن بارها مورد مرمت و بازسازی نهاده شده است. مسجد جامع با دو در ورودی که از صحن بزرگ آن منشعب می گردد، به بازار راه دارد.
او اضافه کرد: زمان ساخت چهل ستون متصل به شبستان گنبددار جدیدتر از شبستان اولی به نظر می رسد و در خاک برداری از کف آن مقداری اشیای متعلق به دوره ایلخانان به دست آمده است. این چهل ستون به خاطر صدمات وارده در دهه های قبل چندین بار مرمت شده است. حجره ها مسجد مربوط به اوایل دوره زندیه بوده و براساس سنگ نوشته موجود زمان احداث آن 1184 هـ.ق است.
جباری در مورد انجام مطالعات باستان شناسی در مسجد جامع ارومیه گفت: به منظور احیای بخشی از حجرات تخریب شده مسجد جامع ارومیه در دهه های قبل که بعداً تبدیل به حسینیه شده بود با هماهنگی امام آدینه ارومیه ، استانداری و اداره اوقاف به منظور صیانت از آثار تاریخی شهر مقرر شد ضمن بازگشت حجرات به حالت اولیه به عنوان یکی از مطالبات اصلی مردم ، ادامه شبستان که بعداز تعریض خیابان اقبال تخریب شده بود نیزدر دستور کار نهاده شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی در این راستا با اشاره به انجام مطالعات و کاوش های باستان شناسی اظهار کرد: در گنبدخانه مسجد که فصل اول این مطالعات با هدف دست یابی به آثار معماری و ردیابی دوره های تاریخی بود در سال 96 اقداماتی انجام گرفت.
حسن سپهرفر معاون میراث فرهنگی استان نیز گفت: به منظور چگونگی توالی لایههای زیرین گنبدخانه براساس منابع تاریخی و مکتوب و همچنین امکان به دست آوردن بقایا و شواهدی از بناهای دوران پیش از اسلام در زیر مسجد جامع از دلایل حدس به منظور شناخت لایه زیرین مسجد جامع ارومیه است.
او با توجه به تاریخ بنای مسجد جامع ارومیه و کاربری آن و احتمال مشخص توالی در لایههای زیرین را فرضیه نخست اجرای طرح گفت و اضافه کرد: فرضیه دوم این بود که با بهره گیری از منابع تاریخی و مکتوب و همچنین دادههای باستان-شناختی، احتمالا بتوان به وجود ساختارهای پیش از بنای مسجد جامع در زیر بنای اصلی مسجد (گنبدخانه) پی برد.
سپهرفر در ادامه به بیان مواردی در مورد مسجد جامع ارومیه ، شناخت و اهمیت آن و تاریخچه بنا در دوره های سلجوقی، ایلخانی تا صفویه، زندیه و احتمالا قاجار پرداخت و با اشاره به برآیند کاوش گفت: کف فضای گنبدخانه مسجد جامع ارومیه سطح وسیعی را دربرمیگیرد که در صورت امکان کاوش در آن می توان به نتایج حائز اهمیتی دست یافت.
منبع: میراث آریا