سازمان سنجش: سودی از برگزاری آزمون نمی بریم
به گزارش فروش برتر، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: در سازمان سنجش آموزش کشور سودی نداریم و فقط می توانیم از مبلغی که به واسطه حق ثبت نام ها به دست می آوریم، حقوق همکاران را بپردازیم.
به گزارش ایلنا، سازمان سنجش آموزش کشور به عنوان نهاد اصلی برگزار نماینده آزمون های سراسری و بین المللی در ایران، در طول سال به صورت میانگین بیش از 100 آزمون برگزار می نماید. به نظر می رسد برگزاری هرکدام از این آزمون ها که همه داوطلبانش ملزم به پرداخت هزینه ای به سازمان سنجش تحت عنوان حق ثبت نام و شرکت در آزمون هستند، می تواند برای این سازمان عایدیزایی به همراه داشته باشد؛ و پرسش اینجاست که آیا سازمان سنجش از برگزاری این تعداد آزمون و مبالغی که از داوطلبان دریافت می نماید، سود هم می برد؟
بر اساس اطلاع رسانی های سازمان سنجش و دفترچه های ثبت نامی منتشر شده، سال جاری هزینه ثبت نام در آزمون سراسری 1402 در هر گروه آزمایشی 130 هزار تومان برآورد شد و اعلام علاقه مندی به شرکت در دانشگاه پیغام نور، تربیت معلم و مراکز غیرانتفاعی نیز 36 هزار تومان به ازای هر مورد علاقه مندی برای داوطلب هزینه ایجاد می کرد، بعلاوه خدمات پیغام کوتاه (اختیاری) 3 هزار تومان به ازای تمامی پیغام های ارسالی برآورد شده بود.
در مقطع کارشناسی ارشد نیز هزینه ثبت نام برای شرکت در یک کد رشته امتحانی 233 هزار تومان، هزینه علاقه مندی به دانشگاه های پیغام نور و غیرانتفاعی 20 هزار تومان، هزینه ثبت نام با تاخیر 210 هزار تومان و هزینه استفاده از خدمات پیغام کوتاه هزار و 200 تومان اعلام شد. با توجه به ادغام کنکور ارشد سراسری و آزاد، تمامی متقاضیان با خرید یک کارت اعتباری مجاز بودند تا کد رشته های مربوط به دانشگاه های سراسری و آزاد را انتخاب نمایند. داوطلبانی که تمایل به انتخاب کد رشته های مربوط به دانشگاه های پیغام نور و غیرانتفاعی را داشتند، موظف به خرید کارت اعتباری مجزا بودند.
ثبت نام اولیه آزمون نیمه متمرکز ورودی دوره دکتری (Ph. D) سال 1402 نیز در فرصت اولیه ثبت نام و در بازه زمانی که برای تمدید مهلت ثبت نام به وسیله سازمان سنجش آموزش کشور در نظر گرفته شده بود، 375 هزار تومان اعلام شد و این هزینه در فرصتی که تحت عنوان ثبت نام با تاخیر برای این آزمون معین شد، به مبلغ 628 هزار تومان رسید.
هزینه یکی از مهم ترین آزمون های بین المللی که سازمان سنجش برگزاری آن را برعهده دارد، آزمون آیلتس است؛ امتحان آیلتس لایف اسکیلز در ایران نیز در سال 2023 مبلغ 5 پنج میلیون و 138 هزار تومان معین شد و هزینه آیلتس UKVI در سال 2023 را هم مبلغ 6 میلیون و 795 هزار تومان اعلام کردند.
در رابطه با اندازه عایدی و سود احتمالی سازمان سنجش از برگزاری آزمون های متعدد، با عبدالرسول پورعباس معاون وزیر علوم و رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت وگویی داشتیم تا به پاسخی برای پرسش اصلی این گزارش برسیم؛ اینکه سازمان سنجش در طول سال از برگزاری آزمون های گوناگون چقدر عایدی یا سود به دست می آورد؟
پورعباس در مورد آورده مالی آزمون هایی که سازمان سنجش برگزار می نماید، گفت: سازمان سنجش عایدی هزینه است؛ یعنی برمبنای حق ثبت نامی که از داوطلبان می گیرد، هزینه هایش را تامین می نماید.
وی در ادامه با تاکید براینکه سازمان سنجش ریالی از دولت دریافت نمی نماید و ریالی هم به دولت نمی پردازد، شرح داد: این مسئله بین ما و دولت همواره روشن بوده است. به عنوان نمونه سال جاری، برای ثبت نام داوطلبان آزمون سراسری حدود 130 هزار تومان از داوطلبان دریافت کردیم و نزدیک به 230 هزار تومان هم برای هر داوطلب هزینه شد.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور تاکید نمود: ما برای اینکه بتوانیم آزمون ها را برگزار کنیم، مدیریت بودجه ای انجام می دهیم و از عایدی حاصل از آزمون های بین الملل و سایر آزمون های متعدد دیگری که داریم در آزمون سراسری هزینه می کنیم.
پورعباس ضمن اشاره به اینکه عایدی و هزینه سازمان سنجش سربه سر است، در مورد هزینه سالانه این سازمان بیان نمود: سال جاری حدود هزار میلیارد تومان برای برگزاری تمامی آزمون هایمان هزینه کردیم. البته بودجه ما کمتر از هزار میلیارد و در حدود 900 میلیارد و اندی است و ما هم برمبنای این عایدی، هزینه می کنیم.
او در ادامه تاکید نمود: در سازمان سنجش آموزش کشور سودی نداریم و فقط می توانیم از مبلغی که به واسطه حق ثبت نام ها به دست می آوریم، حقوق همکاران را بپردازیم. ما علاوه بر هزینه برگزاری آزمون ها، از مبلغی که در اختیار داریم، فقط حقوق کارکنان را لحاظ می کنیم و سودی نمی ماند که بخواهیم کاری کنیم و باقی پولی که از داوطلبان دریافت کردیم، صرف برگزاری آزمون های خود داوطلبان می گردد.
معاون وزیر علوم یادآوری کرد: حتی سال قبل استثنائا به علت کمبود مالی، بیش از 10 درصد اضافه بر عایدیمان از دولت یاری گرفتیم تا در روند برنامه های سازمان سنجش و آزمون ها دچار اشکال نشویم.
پورعباس در مورد موضوع انتقال زمان برگزاری آزمون سراسری از تابستان به فصول دیگر که پیش از این هم به عناوینی مطرح شده بود، اینطور شرح داد: سیستم های الکترونیکی برگزاری کنکور سراسری، در آینده امکانات خوبی به ما می دهد و جابه جایی زمان برگزاری کنکور بستگی به این دارد که چه زمانی به صورت رسمی آزمون های سراسری را به شکل کاملا الکترونیک برگزار کنیم.
او افزود: ما در مسیر تحولات پیش می رویم و شاید امکانی فراهم گردد که از سال 1404.1405 به بعد با شروع آزمون سراسری الکترونیک، بازه زمانی برگزاری آن نیز تغییر کند. ما برای این اقدامات احتیاج به نوآوری های تازه داریم که در آینده نزدیک محقق خواهد شد.
منبع: فرارو